Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ropogós citromos halszeletek

A szakemberek nem győzik eleget hangsúlyozni, mi is sokszor leírtuk már, hogy a halak fogyasztása mennyivel egészségesebb a szárnyasokénál, a négylábú háziállatokról nem is beszélve. Magyarországon ez a téma azonban még nagyobb hangsúlyt kéne, hogy kapjon hiszen idehaza az egy főre jutó éves halfogyasztás csak töredéke az európai átlagnak, ráadásul ennek nagy részét is karácsonykor habzsoljuk be. Szintén gondot jelent, hogy a hal egy igazán megosztó étel, sokan a közelébe mennek, a gyerekek nagy része pedig azonnal a tányérja szélére tolja a nem kívánatos halfalatokat. Ezen kívánunk segíteni az alábbi recepttel, amit minden gyerek örömmel fog ropogtatni.

Hozzávalók

  • ½ kg tengeri halfilé
  • 2 bögre Kellogg's Corn Flakes
  • ½ kk. citromhéj
  • ½ kk. só
  • ¼. kk tárkony
  • 1/8 kk. bors
  • ¼ bögre petrezselyem
  • 2 tojás
  • 2 közepes citrom



Elkészítés:

A halszeleteket jól mossuk meg majd alaposan csöpögtessük le.

A Kukoricapelyhez keverjük el a citromhéjjal, sóval, tárkonnyal, borssal és a petrezselyemmel. Természetesen ételünk annál ízletesebb lesz minél több friss alapanyagot használunk hozzá. Citromra egyébként is szükségünk van, így alaposan megmosott héját le is reszelhetjük és a friss petrezselyem beszerzésével sem lehet gondunk. A tárkony egy fokkal nehezebb dió, sok helyen kapható élő fűszernövény, ami kiültetve akár egész nyáron elláthat minket ízletes leveleivel.

A tojásokat törjük fel és válasszuk el a sárgáját és fehérjét. Most csak ez utóbbira lesz szükségünk. Mártsuk bele a halat majd alaposan hempergessük meg a kukoricapelyhes morzsában.

Az így bepanírozott halszeleteket egy rétegben fektessük sütőpapírral lefedett tepsibe és süssük 190°C-ra előmelegített sütőben 25-30 percig. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban egy villával ellenőrizhetjük, hogy elkészült-e a hal: ha igen könnyedén szétnyomható, húsának rostjai rétegesen válnak el egymástól.

A kész halat tálaljuk vékonyra vágott citromkarikákkal vagy készítsünk hozzá friss joghurtos mártogatóst egy csepp mézzel és mustárral.

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Ételekkel az allergia ellen!

Már korábban is irtunk róla, hogy emberek tömegeinek okoz gondot az allergia. Tippeket is adtunk, hogyan kerülhetőek el az allergén anyagokkal leginkább szennyezett területek, ezek a módszerek azonban kétségkívül nehezen megvalósíthatóak a gyakorlatban, így előbb utóbb a legóvatosabbaknál is felütik fejüket a kellemetlen tünetek. Ezeket azonban enyhíthetjük, a gyógyszerek szedése mellett természetes úton is. A szemünkön és légzőszerveinken keresztül a testünkbe jutó allergén anyagok (por, pollen, stb.) ellen immunsejtjeink hisztaminokat bocsátanak ki, aminek hatására enyhe gyulladások jelentkeznek nyálkahártyánkon, szemünkben, aminek a vége kellemetlen torokkaparás orrfolyás, szemviszketés lehet. Az alábbi ételeken többnyire ezeknek a gyulladásoknak csökkentésével segítenek rajtunk.

Lazac és egyéb tengeri halak

Az Omega-3 zsírsavakban gazdag halak fogyasztását többször is erősen ajánlottunk már hiszen szervezetünk számos módon részesülhet ennek pozitív hatásaiból. Ezek közé tartozik az allergiás tünetek kezelése is, hiszen az omega-3 enyhíti a gyulladásokat. Sőt egyes kutatások szerint, akik kisgyermek korukban is sok halat esznek később kisebb eséllyel válnak túlérzékenyekké.



Fokhagyma

A fokhagyma természetes antibakteriális hatása régóta és széles körben ismert. Azt azonban kevesebben tudják, hogy ezt ugyanazok az anyagok okozzák, amik a gyulladások ellen is nagyszerűen veszik fel a harcot. Ráadásul a tengeri halaknál lényegesen olcsóbban adagolhatjuk magunknak nagy adagokban a gyógyító gumókat.




Joghurtok és élőflórás tejkészítmények

A kefirek, joghurtok, a bélrendszerünkben élő hasznos baktériumok jó barátai, így fogyasztásuk mindenki számára javallott. Az itt termelődő fehérvérsejtek segítenek elkerülni a a szervezet túl erős reakcióját, azáltal, hogy csökkentik a szervezetben található hisztamin szintjét. Szintén kimutatták, hogy a terhes kismamák által fogyasztott élőflórás termékek csökkentik a gyermekek allergiájának későbbi kialakulásának esélyét.



Mandula, gabonacsírák, levélzöldségek

Az E-vitaminban gazdag élelmiszerek bizonyítottan enyhítik a szénanátha tüneteit, így fogyasztásuk még a szezon kezdete előtt ajánlott.


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Jamaicai csirkecsíkok mangóval

Már azt hittük megállíthatatlanul közeledik a nyári forróság, ám az országszerte eleredő eső egy pillanatig kedvünk szegte. Persze nem búslakodtunk sokáig, inkább kerestünk egy igazán izgalmas receptet, amellyel bárki trópusi hangulatot varázsolhat otthonába. A receptben említett jamaicai fűszerkeveréket itthon kevesen használják, ennek ellenére kis utánajárással beszerezhető.

Persze elkészítése sem ördöngösség: javarészt szegfűborsot, fahéjat, szegfűszeget, újhagymát, szerecsendiót, kakukkfüvet, fokhagymát és a karibi szigetvilág egyik legerősebb chilijét, az eredetileg trópusi afrikai Scotch Bonnet paprikát tartalmazza.

Hozzávalók:

  • ½ kg csirkemellfilé
  • 2 tojás
  • 3 bögre Kellogg's Corn Flakes kukoricapehely
  • 1 ek. méz
  • 1 ½ kk. jamaicai fűszerkeverék
  • ½ bögre mézes-mustáros salátaöntet
  • 1 kk. reszelt lime- vagy citromhéj
  • 2 mangó





Elkészítés:

A csirkemellet vágjuk könnyen kezelhető, maximum 2-3 centi vastag, hosszúkás csíkokra. A tojásokat törjük fel és válasszuk el a fehérjét, amit egy alacsony edényben keverjük össze a mézzel. Egy másik edényben keverjük össze a fűszerkeveréket és a kukoricapelyhet. Ez a két mixtúra adja majd a hús ropogós bundáját így már nincs is más dolgunk, mint panírozni. A csíkokat először mártsuk a tojásos keverékbe, hogy az mindenhol érje, majd alaposan forgassuk meg a fűszeres kukoricapehelyben, hogy az teljesen beborítsa. Az így elkészült húsfalatkákat egy rétegben fektessük egy sütőpapírral borított tepsibe.

220 °C-ra előmelegített sütőben süssük 12-13percig, vagy amíg minden falat jól át nem pirul. Forgatni nem szükséges,

Amíg a húsok pirulnak, készítsük elő a mártogatós szószt. Ehhez csupán egy magas falú edényben kell elkevernünk a limehéjat. Hogy a trópusi hangulatot tovább fokozzuk a feltálalt csirkecsíkok mellé szeleteljünk hámozott, magozott mangót, aminek édeskés íze tökéletes összhangot alkot, a karibi fűszerkeverék pikánsságával.

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

4 étel, amit gyerekekkel is készíthetünk

Gyerekekkel sütni, főzni gyakran lassabb, és nehézkesebb, mint ha magunk állnánk neki a vacsora elkészítésének, de nem is azért csináljuk, hogy hamarabb elkészüljünk. A gyerekek egyrészt imádnak becsatlakozni a felnőttes tevékenységekbe, utánozni minket és segíteni nekünk. Másrészt amíg ezt teszik számos olyan ismeretre tesznek szert és készséget sajátítanak el, amelyekre később komoly szükségük lesz. Arról nem is beszélve, hogy a idejében kedvelik meg a konyhamunkát később még valódi segítség is válhat belőlük.

Gyümölcssaláta

Egy gyümölcssaláta elkészítésében már az óvodás korú gyerekek is tudnak segíteni. A gyümölcsök feldarabolása fejleszti a kézügyességet és a koncentrációs képességet. Persze ne egy hatalmas görögdinnyével birkózzanak meg első körben! Banánt, epret vagy nagy szemű szőlőt egy nem túl éles kenőkéssel is fel lehet vágni, így elkerülhetjük a sérüléseket is.

Szendvicsek

Bár a felnőtt korosztályban induló szakácsok számára a szendvicskészítés nem is számít igazi 'főzésnek', a gyerekek számára ez is hasznos tevékenység lehet. Bízzuk rájuk, hogy kiválasszák milyen alapanyagokat tegyenek a kenyérre (amit jobb ha mi szeletelünk fel). Ha a legfontosabb dolog felkerültek biztassuk őket a szendvicsek díszítésére is. Bármiből válhat rajzszerszám, aminek tubusos a kiszerelése, a kicsik pedig így kreativitásukat is fejleszthetik.

Rántotta

Ha nagyobbakról van szó és már biztonságosan bánnak a tűzhellyel készítsünk velük rántottát. Ennek elkészítése sem túl bonyolult, mégis rengeteg lehetőséget rejt magában. A tojás feltörése alapvető készség, amit itt remekül elsajátíthatnak, és ha már rutinosan bánnak a késsel zöldségek felszeletelésével is lehet próbálkozni. Az utálatos hagymaszeletelést egyelőre tartsuk meg magunknak. Itt se kényszerítsünk a gyerekekre recepteket. Egy rántottát a legkülönbözőbb zöldségektől kezdve felvágottakon keresztül bármivel fel lehet dobni, így engedjük szárnyalni fantáziájukat.

Muffin

A főzés mellett a sütés megszeretése is fontos, ehhez pedig gyakran egészen más készségek kellenek. Itt többnyire sokkal szigorúbban kell ragaszkodni a receptekben megadott alapanyagokhoz és mennyiségekhez, így gyermekünk fejlesztheti matematikai készségét, és megtanulhat bánni a mérleggel, ami pontosságot, türelmet és koncentrációt igényel, sőt az alapanyagok összekeverése és a muffinok kiporciózása is remek móka.





Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Okosan az allergia ellen!

A pollenallergia több tízezer ember életét keseríti meg idehaza, ráadásul a kutatások szerint az allergiások száma folyamatosan növekszik. Akik nem küzdenek ezzel a betegséggel, szinte el sem tudják képzelni mennyire megnehezíti az 'áldozatai' életét. Ahány növény, annyiféle pollen, és ahány pollen annyiféle allergia létezik így a szezon már március elejétől egészen szeptemberig tarthat. Sokak számára egy tavaszi kirándulás változhat rémálommá, és vannak akiknek az augusztusi vakációt, kikapcsolódás lehetetleníti el túlérzékenységük. Számos receptre kapható és vény nélküli gyógyszer is kapható a patikáékban, amik egyénenként több-kevesebb sikerrel tudnak segíteni, azonban egy kis odafigyeléssel, házi praktikákkal gyógyszer nélkül is enyhíthetünk panaszainkon.

pollenszemek elektromikroszkóppal

Tervezzünk előre!

A levegőben szálló por és pollenek mennyisége nem mindig azonos. Ez nagyban függ az időjárástól, hogy volt e napokban eső, erős szél, stb. Ha kirándulni szeretnénk érdemes lehet alaposan utánajárni a dolgoknak. Válasszunk eső utáni napokat, ilyenkor amúgy is frissebb a levegő, mint nagy melegben.

Figyeljünk a légzésre!

Bár tudjuk, hogy ezt mondani sokkal könnyebb, mint be is tartani mégis érdemes figyelni a légzésre. Mindig az orrunkon keresztül vegyünk levegőt, hiszen így az orrüreg apró szőrszálai és a nyálkahártya segítenek csökkenteni a szervezetbe jutó pollenmennyiséget. Természetesen a nemkívánatos por ezeken keresztül is irritál, így akkor is fújjuk ki alaposan orrunkat, ha nem vagyunk taknyosak.

Kerüljünk egyes növényeket

Azt mondanunk sem kell, hogy a pontos allergiatesztek elvégzése mennyire fontos. Ha tudjuk mi irritálja szervezetünket megpróbálhatjuk minél jobban elkerülni azt. Nyilvánvalóan nem érdemes nyír- nyár- vagy juharfa erdőbe menni virágzás idején, ha ezekre vagyunk allergiások. Más helyeken is maradjunk a kijelölt turistautak mentén.

Védjük szemünket is

Sok levegőben szálló részecske a szemünkön keresztül is közvetlen kapcsolatba kerülhet szervezetünkkel így ennek védelméről is gondoskodjunk. Különösen ha szeles az idő fontos, hogy viseljünk napszemüveget, ezt a nyári verőfényben az UV védelem miatt amúgy sem árt észben tartani.

Lassan a testtel!

Ha odakint mozgunk vagy sportolunk, sose erőltessük túl magunkat. Minél gyorsabban és erőteljesebben légzünk, vagy lihegünk annál több pollen jut szervezetünkbe. A kemény edzéseket így érdemes egy kicsit elhalasztani.

Alaposan mosakodjunk!

Ha szabadban jártunk mindenképp zuhanyozzunk le alaposan. Ne csak a testünket csutakoljuk át rendesen de a hajunkat is feltétlenül mossuk meg, hiszen ez igazi 'porfogó', ami legérzékenyebb szerveink, orrunk, szemünk és szájunk közelében tartja a zavaró részecskéket.

Vetkőzz!

Ha allergiától szenvedünk bizony a szennyes is külön bánásmódot igényel a legrosszabb hetekben. A levetett ruhát többnyire nem áll módunkban azonnal kimosni (pedig ez lenne a legjobb) de egyéb elővigyázatosságokat tehetünk. A mindig zárható, fedeles szennyes kosarat válasszunk, és a levetett ruhát semmiképp sem a háló vagy egyéb lakószobában tartsuk, hiszen így állandóan közelünkben lesznek 'támadóink'. Ha a fentiekre nincs lehetőségünk a ruhát tegyük egy becsomózott nejlonzacskóba, hogy a mosásig hermetikusan elzárjuk magunktól a beletapadt polleneket.


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Pörögj fel!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek