Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Torokfájás – patika helyett irány a fűszeres!

Egyre inkább ismert az a vélemény miszerint a legtöbb betegségre és ezek tüneteire a patikákban kapható gyógyszerek mellett a házi praktikák is megoldást nyújthatnak. Számos ilyen házi recept örvend nagy népszerűségnek, ráadásul ezek közül sokat nem csak a szájbeszéd terjeszt, de tudományos kísérletekkel is sikerült bizonyítani hatásosságukat. És bár az is igaz, hogy legtöbbjükkel önmagában nem lehet kiváltani a gyógyszertárakban kapható készítményeket, alkalmazásuk ezeket remekül kiegészítheti. Ráadásul természetes alapanyagokról lévén szó a túladagolás vagy a kellemetlen mellékhatások veszélye elhanyagolható. Mi most az egyik legbosszantóbb téli panasz, a torokfájás megszüntetésére adunk pár tippet, és mondjuk el, miért is működnek olyan jól.

Méz, a teán túl

Azt szinte mindenki tudja, hogy a mézes tea, a nélkülözhetetlen folyadék-utánpótlás mellett a torokgyulladás kellemetlen tüneteit is enyhíti. Ezt a mézben található antibakteriális anyagoknak köszönhetjük, amik a természet eme ragadós mesterművének hála megtapadnak és gyógyító anyagokkal vonják be torkunk, nyelőcsövünk. Kevésbé ismert módszer, a mézzel való gargarizálás. Ehhez pár 2-3 kiskanál mézet kell egy pohár langyos vízben feloldani, majd az így készült folyadékkal gargarizálni, hogy a kellő hatást elérjük.

Sós gargarizálás

A méznél jóval kellemetlenebb, de talán még hatásosabb módszer a sóval történő gargarizálás. Ehhez 3-4 teáskanál sót oldjunk fel egy pohár langyos vízben, és 20-30 másodpercig tartsuk azt a szánkban. A só ekkor feloldja a nyálkahártyánkra rakódott váladékot, ezáltal segít kitisztítani torkunkat.

A borsmenta mindig segít

A borsmenta segít megtisztítani a légutakat, akár teánk gőzét lélegezzük be, akár azt melegen fogyasztjuk. Azonban esetleges kihűlése után is remekül alkalmazhatjuk, ha gargarizálunk vele. Ehhez a szokásosnál erősebb főzetet készítsünk, 2 filter is tehetünk egy csészébe amit legalább 4-5 percig hagyjunk ázni.

0 Tovább

Maradj talpon! - beteg gyerekkel is

Ha gyermekünk beteg, náthás vagy influenzás természetesen minden tőlünk telhetőt igyekszünk megtenni, hogy jobban legyen. Ez így is van rendjén, azonban ilyenkor sem szabad megfeledkezni magunkról, hiszen ha mi is ágynak dőlünk azzal senkinek sem lesz jobb, sőt! A következőkben szeretnénk pár tippet adni, amikkel nagyobb eséllyel kerülhetjük el, hogy megfertőzzön minket a kis ápoltunk.

Fő a megelőzés

Természetesen a legbiztosabb módszer a megelőzés. Az elmúlt években sokan sok szempontból vitatták az influenzaoltások szükségességét, biztonságosságát, azonban a kézzel fogható eredmények szerint még mindig ez a legjobb módja a betegség elkerülésének. Ha gyermekünket nem is szeretnénk az oltásnak kitenni, magunkat beoltathatjuk, hogy tudjunk segíteni ha szükség van ránk. Azonban nem szabad elfelejteni: az immunitás csak az oltás beadása után körülbelül két héttel alakul ki!

Óvatosan a tüsszögéssel!

Manapság, az illemkönyveknek megfelelően legtöbbünk, beleértve már az óvodáskorú gyerekeket is, a tenyerébe tüsszent köhög. Ez lehet, hogy megfelel az alapvető udvariassági szabályoknak, azonban a higiéniás elvárásoknak korántsem. Különösen influenzaszezonban nem. Tüsszentsünk inkább zsebkendőbe, vagy saját ing- vagy pulóverujjunk könyökébe, és tanítsuk erre gyermekünket is. A tenyerünkbe tüsszentett kórokozók ugyanis akár még több óráig is életképesek maradnak, ami alatt fertőzni is tudnak. Ráadásul ez legtöbb tárggyal, csappal, kilinccsel, evőeszközökkel érintkező testrészünk...

Nem lehet eleget kezet mosni

Mint az imént írtunk kezeinket folyamatosan tárgyak megérintésére, pakolásra és minden egyébre használjuk. Ez még nem lenne baj, de az így összeszedett kórokozókat számtalanszor akaratlanul és észrevétlenül érintjük szemünkhöz, szánkhoz, egyszóval arcunkhoz, ahol a legnagyobb a fertőzés veszélye. Így nem lehet elégszer hangsúlyozni a kézmosás fontosságát. Ahányszor csak segítünk gyermekünknek orrot-fújni, enni, vagy a játékait összepakolni igyekezzünk megmosni kezüket, hisz ezeken a tárgyakon mint ott lehetnek a rettegett vírusok.

Takarítsunk többet!

A rendszeres kézmosás mellett nem árthat gyakrabban tisztítani a sokat használt tárgyakat sem, ha beteg van a családban. A WC-lehúzó, a csap, a kilincsek mind ideális helyek a kórokozók számára, hogy azokon megbújva várhassák áldozatukat. Ezeket érdemes antibakteriális törlőkendővel de akár közönséges szappanos vízzel is megtisztítani. Ugyanilyen fontos persze a lakás levegőjének cseréje is, így még nagy hideg esetén is érdemes lehet naponta egy-két alkalommal szellőztetni.

Kerüljük a közelséget

Bár nehezünkre eshet, hogy beteg gyermekünket ne babusgassuk ezt igyekezzünk elkerülni, hiszen ha mi is lebetegszünk azzal senkinek sem segítünk. Természetesen nem kell mindig megtartani az egy lépés távolságot, de arcra puszi helyett egy öleléssel vagy meleg simogatással is kedveskedhetünk.

Figyeljünk magunkra is

Ha gyermekünk beteg előfordulhat, hogy egész éjjel fent kell maradnunk, vagy éppen napokon keresztül csak kihűlt falatot eszünk, egyszóval megfeledkezünk magunkról. Pedig ha egy beteg van a családban különösen fontos, hogy ügyeljünk a megfelelő táplálkozásra, folyadékbevitelre és kellő időt pihenjünk, különben még inkább ki leszünk téve a fertőzésnek.

0 Tovább

A karácsonyi menü az életünkre tör?

Sokakban felmerül a kérdés, hogy nem túl káros-e az egészségünkre a hagyományos karácsonyi menü? Ilyenkor gyakran a pillanatnyi hangulatunkkal ellentétes, hagyományos ételeket fogyasztjuk, ráadásul ezekből a rokonság különböző részeit végiglátogatva gyakran több napon keresztül ugyanolyan, vagy nagyon hasonló ételsort eszünk végig. Ráadásul nem ritkán étvágyunkon felül. De mik is ezek a hagyományos élelmiszerek, és milyen hatással vannak egészségünkre?

A hagyománnyá vált babonák

Karácsony és újév környékén sok helyen száműzik a szárnyasokat a konyhából, hiszen ezek a néphiedelem szerint elkaparják a szerencsét. Ellenben a náluk bizonyítottan egészségtelenebb sertésről, ami az ünnepi töltött-káposzta elengedhetetlen része az a hír járja, hogy a épp ellenkezőleg, orrával előtúrja a a szerencsét.

A másik főfogásnak számító halételeket sem véletlenül fogyasztják. A halpikkelyek egyrészt a gazdagság és jómód szimbólumai (talán a pénzérmékre való hasonlóságuk miatt), valamint a hal szimbóluma a keresztény világban magát Jézust jelképezi.

Természetesen a desszert sem maradhat ki a babonából fogyasztott fogások közül. A diót régebben a rontások elkerülése érdekében fogyasztották, a mák pedig a lencséhez hasonlatosan a gazdagság bőség jelképe.

Jó ez nekünk?

Mára számos kutatás bizonyította, hogy bizony a fenti alapanyagok pozitív hatással is lehetnek szervezetünkre. A halak fogyasztása többszörösen egészségesnek bizonyult. Húsuk könnyen emészthető, teljes értékű fehérjéket, telítetlen zsírsavakat és rengeteg B-, E-, és D-vitamin tartalmaz. Szintén megtalálhatók benne a legszükségesebb ásványi anyagok, mint a kalcium, magnézium és a foszfor. A tengeri halak többségében emellett omega-3 zsírsavak is vannak, mely a vár koleszterinszintjét befolyásolja pozitívan. Idehaza az ünnepeknek ráadásul kiemelkedő szerepe van a halfogyasztásban. Idehaza az emberek átlagosan évente csupán 4,2 kg halat fogyasztanak, ami messze elmarad a kívánatostól, de az európai átlagtól is. Ennek ráadásul sokan nagy részét az ünnepek körül fogyasztják el.

A káposzta még főzve is jelentős C-vitaminforrás, ami a téli időszakban jelentősen erősíti immunrendszerünket. Ezen kívül tartalmaz még K- és E-vitaminokat, folsavat, és szintén nem elhanyagolható kalciumtartalma.

A mák az egyik leggazdagabb természetes káliumforrás, ezenkívül bővelkedik magnéziumban, kalciumban és vasban is. Ráadásul elkészítés során nem, vagy csak alig veszít ezekből, így a mákkal készült sütemények, ha a cukor mennyiségét kordában tarjuk kimondottan egészségesek lehetnek.

A dió szintén tartogat számunkra meglepetéseket. Vértisztító hatása mellett telítetlen zsírsavakat tartalmaz, valamint magas B-vitamintartalma is.

0 Tovább

Karácsonyi menü – egészségesebben

Bár a karácsonyi menük első hallásra roppant megterhelőek és egészségtelenek, valójában a hagyományos recepteknél felhasznált alapanyagok többsége igen jótékony szervezetünkre nézve. Mértéktartó fogyasztásuk mellett nem kell rövidebb vagy hosszabb távon jelentkező egészségügyi problémáktól tartani.

Mégis akadnak azonban olyan fogások melyeket kissé megreformálva még egészségesebb, de mégis hagyományos és finom karácsonyi vacsorát tálalhatunk családunk számára. Ezekből adunk most rövid ízelítőt.

Ne rontsuk el a halat!

Ha már a több szempontból is egészséges halvacsora mellett döntünk, ne rontsuk el azzal az egészet, hogy a vízi jószágokat vastagon panírozva és olajban kisütve fogyasszuk. A Rántott ponty helyett kevés vajon párolt halfilét is készíthetünk, melyeket zöld-fűszerekkel mennyei gasztronómiai magasságokba emelhetünk. A hagyományos ponty és harcsa mellett próbálkozhatunk tengeri halakkal, lazaccal, vagy a mostanában egyre népszerűbb pangasius-szal is.

A családi asztalok többségén elengedhetetlen tartármártást is feljavíthatjuk. Hagyjuk ki a bolti majonézt és főt tojássárgáját keverjünk a mustáros, citromleves krémbe. Ha nagyon ügyelni akarunk alakunkra még a tejfölt is kiválthatjuk, részben vagy egészben, lényegesen kevesebb zsírt tartalmazó joghurttal.

A szintén kihagyhatatlan töltött káposzta kalóriaadagját is visszavághatjuk. Használjuk sertés helyett füstölt pulykacombot, így a füstös hús íze megmarad, de jóval soványabb hús kerülhet a fazékba. Ha babonából vagy egyéb okokból a sertésről nem akarnánk lemondani, akkor is levághatjuk elkészítés előtt a túlzottan zsíros darabokat.

Talán a desszerteket a legnehezebb megreformálni, hiszen ha a nagyi titkos bejglireceptjét használjuk, akkor nem szívesen veszünk vissza a cukor mennyiségéből. Azonban ha nem így teszünk jó tudni, hogy a régebbi szakácskönyvekben és recepteken feltüntetett cukormennyiségnek gyakran kétharmada vagy fele is elég lehet ha nem vagyunk túlzottan édesszájúak. De ha nem is merünk kísérletezni, egy valamit biztosan megtehetünk: felejtsük el a tálalás után extra porcukorral megszórt süteményeket!

0 Tovább

Napsütés helyett tabletta? D-vitamin pótlás télen

A szervezetünkben fellelhető D-vitamin szintje számos egészségügyi okból rendkívül fontos. Egyrészt nélkülözhetetlen a kalcium és foszfor felszívódásához, így a csontok egészségéhez járul hozzá. A D-vitamin nélkülk a szervezetbe beépülni nem tudó kalcium már rövid idő alatt is lassíthatja a csontképződést és rontja azok ellenálló képességét. Ráadásul az így sérülékenyebbé vált csontok egy esetleg törés után is lassabban gyógyulnak. De a D-vitamin hiánya nem csak a csontritkulás felgyorsulásához járulhat, hozzá hanem fogazatunk gyengülését és immunrendszerünk ellenálló képességének csökkenését is eredményezheti. Utóbbi tény kevéssé közismert, de a d-vitamin bizonyítottan javítja testünk védekező mechanizmusait a fertőzésekkel szemben.

Itt a tél – jön a baj?

A D-vitamin hiánya az emberek többségénél az év nagy részében csak igen ritkán szokott jelentkezni. Azonban egészen máshogy van ez az októbertől márciusig tartó, téli időszakban. Szervezetünk a szükséges D-vitamin nagy részét maga állítja elő, a bőrünkben a napfényből származó UV-B sugárzásnak köszönhetően a lejátszódó folyamatokon keresztül. Hazánkban az év nagy részében elegendő a napfény, ellenben számos északi országgal, ahol a D-vitamin hiánya sokkal gyakrabban jelentkezik. Nem hiába keresztelték a XX. század eleji orvosok a rendellenességet angolkórnak. Az év fennmaradó, téli részében azonban nálunk is feltétlenül szükséges a kieső D-vitaminmennyiség pótlása.

A bőrünkben a nap hatására képződő Cholecalciferol, azaz D3-vitamin

Mi a teendő?

Természetesen ilyenkor kiemelten fontos a leggazdagabb természetes D-vitaminforrások fogyasztása. Ilyenek a elsősorban a különböző tengeri halak de az egyéb állatok májai is, az előbbiekből készült olajok, a tojás, és számos tej illetve tejtermék. Azonban még ezek is csak olyan kis mértékben tartalmazzák a vitamint, hogy egy étkezéssel nehéz 1-200 mg-nál többet a szervezetbe juttatni, pedig a napi ajánlott mennyiség 800-1000 mg körül mozog.

Így sok esetben szükséges lehet a a D-vitamin táplálékkiegészítőkkel, vitaminkészítményekkel való szervezetbe juttatása. Ezt tehetjük egyrészt multivitaminokkal, melyek közül a legtöbb tartalmaz kellő mennyiségű D-vitamint is. Léteznek azonban kimondottan a D-vitamin pótlására gyártott tabletták és cseppek is, melyeket célzottan alkalmazhatunk ha esetleg más vitaminokkal nem akarnánk túladagolni szervezetünket.

0 Tovább

Pörögj fel!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek