Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Testünk nem felejt

Fiatalkori életmódunk és számos szokásunknak komoly hatása lehet jövőnkre. Itt persze nem tanulmányi eredményekre gondolunk, melyeknek hála megszerezhetjük álommunkánkat, hanem elsősorban egészségügyi következményekre. Bár az emberi test híres regenerálódó képességéről számos rossz szokás létezik, melyek gyakran csak évtizedekkel később éreztetik negatív mellékhatásaikat.

Dohányzás

Az első és legfontosabb ezek közül természetesen a dohányzás. Hiába teszi le valaki a cigit a 20-as éveiben, ha tinédzserkora óta füstölt, annak bizony évekkel később meglehet az ára. Magyarországon évente csaknem 30000 ember veszti életét a dohányzás okozta betegségekben.

Sok szexuális partner

Ha korábban sok szexuális partnerrel volt viszonyunk, és a nemi betegségeket mégis sikerült elkerülni igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat, azonban még nem úsztunk meg mindent. Kimutatták, hogy egy nőnek szexuális partnereinek számával egyenes arányban nő az esélye, hogy HPV vírussal fertőződjön meg, ami később jó eséllyel okozhat méhnyakrákot. Ma már szerencsére létezik HPV elleni védőoltás, így ha életmódunkon nem tudunk vagy akarunk változtatni, ezt még mindig kérhetjük orvosunktól.

Szennyezett levegő

Bizony a szmognak sem csak azonnal érezhető, de hosszú távú hatásai is vannak. Különösen káros ez gyerekkorban, hiszen ilyenkor tüdőnk kitettebb a légszennyezés okozta károknak. Az éveken át tartó káros hatások akár 25 %-kal is növelhetik esélyünket a tüdőrákra és közel olyan káros lehet, mint a közvetett dohányzás.

Túlzott napozás

Természetesen a nyári napon lenni, barnulás vagy egyszerűen játék céljából, roppant kellemes időtöltés, azonban ennek is meg lehet az ára. Különösen ha bőrünk rosszul viseli az UV sugarak bombázását, és gyakran leégünk/leégtünk. Minél többet napoztunk 18 éves korunk előtt, annál valószínűbb, hogy bőrünk idő előtt ráncosodni fog. Arról nem is beszélve, hogy a bőrrákra és melanomára való esélyünk is jelentősen megnő.

Túlzott alkoholfogyasztás

Ez a magyar társadalom dohányzás melletti igazi népbetegsége. Hiába hagyunk fel a rendszeres és jelentős ivászattal egyetemi éveink végén, ennek később is jelentkezhetnek hatásai. Növelheti esélyünket a szívrendszeri és keringési megbetegedésekre, diabéteszre és még a depresszióra is. Ezeknek valószínűségét azonban helyes táplálkozással jelentősen csökkenthetjük.

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

7 tuti diétatrükk!

A legutóbbi bejegyzésünkben megírt leggyakrabban elkövetett diétázó hibák után most lássunk pár olyan tippet, amik valóban segítenek, és még be is lehet tartani őket!

Kezdjük reggelivel a napot!

A reggeli fontosságáról már sokat írtunk, azonban ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni. Ez az étkezés adja meg zsúfolt napunk számára a kellő löketet. Így ha reggel okosan eszünk az napközben számos fölöslegesen bevitt kalóriát spórolhat meg nekünk.

Csaljunk szemmel

Bár elsőre furának tűnik, a kisebb tányérok használata is segíthet leadni pár kilót. Ha egy hatalmas tányér közepére diétás miniadagot tálalunk, vizuálisan is kevesleni fogjuk az étel, esetleg attól függetlenül, hogy már jól laktunk. Arról nem is beszélve, hogy ha többször kell szednünk az ételből még van egy plusz alkalmunk végiggondolni kell-e a repeta.

Többet együnk otthon

Éttermek, kifőzdékben és gyorsbüfékben enni, nem csak drágább, mint otthon főzni, de gyakran egészségtelenebb is. Nem csak, hogy az üzemi konyhákra több olajhasználat a jellemző, de itt könnyeben is csábítanak el a fölös kalóriákat kínáló fogások. Arról nem is beszélve, hogy az éttermi adagok az elmúlt évtizedekben érezhetően megnőttek.

Apró bűn, nem bűn

Ha szigorú diétához kötjük magunkat, gyakran az élettől is elmehet a kedvünk... Ezt megelőzendő érdemes minden nap bűnözni egy egészen picit. Ezt azt jelenti, hogy egy durván 1300 kalóriás étrendbe nyugodtan belecsempészhetünk egy 90-100 kalóriányi bonbont, vagy bármilyen édes kis falatkát, hogy ezzel jutalmazzuk magunkat az egyébként egész nap betartott szigorú követelményekért.

Gyakrabban együnk keveset

Étkezések kihagyásával csak lelassítjuk anyagcserének, ami így a táplálékot zsírként kezdi elraktározni. Arról nem is beszélve, hogy a koplalás során leadott kilók azonnal visszajönnek, ha felhagyunk a diétánkkal, hiszen szervezetünk továbbra is az ínséges időkhöz alkalmazkodik. Ehelyett gyakrabban együnk, akár napi 5-6-szor is kis, de táplálék-dús adagokat.

A 80-20 szabály

Ha az idő 80 %-ában helyesen és jól táplálkozunk marad idő 20 %-nyi étkezési-kihágásra is. Persze ez nem jelenti azt, hogy hétvégente együk magunk teli olajban sült rántott húsokkal, de heti egy 'normál' étkezés vagy korsó sör nyugodtan belefér. Ez erőt fog adni, hogy utána megújult erővel folytassuk a diétát tovább.

Desszert helyett gyümölcsök

És itt persze nem arra gondolunk, hogy együnk egy kis meggykompótot a napi somlói galuska adagunkhoz. Hagyjuk el az édességet és együnk pár szem gyümölcsöt, vagy készítsünk gyümölcssalátát - ebbe akár a reggeli kávéhoz, teához használt édesítőből is tehetünk. Persze az apró bűnök szabálya itt is érvényesül. Ha nagy ritkán eljutunk egy szülinapra, egy szelet tortát nyugodtan megfelezhetünk valakivel.

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

A diétázók 5 leggyakoribb hibája

Szinte valamennyien döntöttünk már úgy, hogy leadunk pár kilót. Ha a nagy elhatározást tettek is követik általában ismerősök, vagy internetes oldalak, fitneszprogramok tanácsait, receptjeit és alapelveit követjük. Azonban ezek sokszor számos téves állítást és módszert tartalmaznak, amikbe akarva-akaratlanul is beleesünk. Vegyük ezeket sorra!

A rossz ételek feketelistája

Szinte már közhely, persze ettől még nem igaz, hogy ami finom az káros, és ami egészséges az kevésbé esik jól. Azonban ha minden hizlalónak mondott kedvencünktől (csoki, sajtok, fagylalt, nassok, stb.) teljes mértékben elzárkózunk az nem ritkán súlyos hiányérzetet, akár enyhe depressziót is kiválthat. Bár kétségtelen, hogy ki lehet bírni ezek nélkül pár hétig, vagy akár hónapig, előbb-utóbb megtörünk és ekkor fékezhetetlenül elkezdjük magunkba tömni az áhított étkeket. Ez sokkal károsabb lehet, mintha folyamatosan megengedünk magunknak egy-egy kis mértékletes bűnözést.

Étkezések kihagyása

Az egyes étkezések teljes kihagyása sokak számára jó ötletnek tűnhet, azonban a szakemberek szerint csak gondunk lehet a módszerrel. Ilyenkor ugyanis emésztésünk és anyagcserénk lelassul, aminek következményeként szervezetünk az egyéb étkezésekből származó tápanyagot zsírként kezd elraktározni. Sokkal hatásosabb, ha rendszeresen eszünk, akár 3 óránként kis adagokat, így szervezetünk a biztos táplálékforrás tudatában elkezdi leadni a felesleget.

A testmozgás egyhangúsága

Ha minden nap mozgunk már megtettük az első lépést, azonban itt is vannak szempontok amiket érdemes figyelembe venni. Bármilyen jó fitneszprogramot állítottunk is össze, azt napról napra ugyanúgy megismételni, nem csak unalmas, de elkedvetlenítő hatású is. Akár minden nap is is csinálhatunk másfajta mozgásformát, de minimum a gyakorlatokat érdemes változtatni. Koncentrálhatunk például minden nap más testrészünkre.

Slágerdiéták követése

Minden évnek, de gyakran évszaknak is megvannak az aktuális slágerdiétái. Ezek, a gyakran celebekkel hirdetett, legdivatosabb programok fix időtartamra szólnak és gyakran különleges étrendet állítanak össze számunkra, melyekhez persze sajátmárkás étrend-kiegészítőket vetetnek velünk. A baj, hogy ezekkel a legkönnyebb a jojó-effektus csapdájába esni, ugyanis semmilyen szinten nem veszik figyelembe saját szervezetünk személyre szabott igényeit, és mivel adott időszakra szólnak, a program végeztével gyakran napok alatt visszaszedhetjük a leadott kilókat. Válasszunk inkább olyan diétákat melyek összeegyeztethetők jelenlegi életvitelünkkel, ezeket azután is folytathatjuk, hogy az adott kilókat leadtuk.

Teljes táplálékcsoportok kizárása

Sokan teljesen megfosztják magukat egyes táplálékcsoportoktól, többnyire a szénhidráttól. Ezzel azonban azt a nemkívánatos mellékhatást is elérhetjük, hogy szervezetünket az egészséges anyagcseréhez szükséges tápanyagoktól zárjuk el. A szénhidrátokban, mint a teljes kiőrlésű gabonák, és hüvelyesek, számos olyan elemi rost van, amik nélkülözhetetlenek szervezetünkben felhalmozott zsír- és koleszterinfelesleg, valamint a méreganyagok eltávolítása szempontjából.

0 Tovább

Fogadalmak fogságában

Újévi fogadalmat szinte mindenki tett már, és legalább ennyien szegték is meg már azokat. Szinte teljesen mindegy, hogy milyen nagy elhatározásunkat akarjuk véghezvinni, fogyni akarunk, többet, sportolni, vagy regényt írni, a fogadalmak beváltásával általában ugyanazon okok miatt hagyunk fel. Vegyük hát ezeket sorra, és nézzük meg hogyan kerülhetjük el őket!

Hullámzó lelkesedés

A leggyakoribb ok amiért az emberek felhagynak terveikkel, hogy elveszítik lelkesedésüket a kitűzött cél iránt. Ám ez a helyzet nem olyan fekete-fehér mint elsőre látszik. Bármilyen tervet is tűzünk ki magunk elé, azért lehetetlenség heteken, vagy akár hónapokon keresztül változatlanul rajongani. A fontos, hogy a pillanatnyi elbizonytalanodások ne bátortalanítsanak el minket. Vegyünk erőt magunkon és haladjunk tovább a kijelölt úton, és elszántságunk szinte magától vissza fog térni!

Pénzhiány

A fogadalmak gyakran járnak anyagi terhekkel. Kezdve egy diétához szükséges jobb minőségű de gyakran drágább alapanyagoktól, az új sport vagy hobbi elsajátításához szükséges edzések vagy magántanárok áráig, a fogadalmak megterhelik pénztárcánkat. Ne feledjük, hogy bár gyakran ez a legnehezebb, de önmagunkba befektetni mindig megtérülő vállalkozás! Igyekezzünk időben és költségesség szerint is beosztani a szükséges kiadásokat, azokat apránként valósítsuk meg. Ha valóban fontos számunkra a kitűzött cél korábbi felesleges, vagy túlságosan is bőkezű kiadásainkból is lefaraghatunk, hogy álmunk megvalósítsuk.

Időszűke

A pénzhez hasonlóan, időnket is gyakran sokkal nehezebb magunkra fordítani, mint bármi vagy bárki egyébre. Azonban fontos, hogy céljaink megvalósításához egy kicsit magunkat helyezzük az előtérbe. Különóráink, edzéseink vagy bármilyen egyéb elfoglaltságunk időpontjait véssük a naptárba, mint egy lemondhatatlan és kihagyhatatlan orvosi vizsgálat vagy munkahelyi kötelesség időpontjait és többi elfoglaltságunkkal alkalmazkodjunk ehhez. Kérjük, sőt kötelezzük erre családunkat és munkatársainkat is, itt az ideje, hogy ők alkalmazkodjanak!

Energiahiány

Akármilyen fáradtak is vagyunk, szervezetünknek bizony vannak titkos tartalékai. Ha úgy érezzük nincs erőnk megtenni a következő ugrást, tegyünk csak egy apró lépést. Akármilyen kis erőfeszítést is teszünk a kitűzött cél elérésért, az sokkal többet segít, mintha azon sajnálkoznánk, hogy erre nem volt energiánk. Ha erőt veszünk magunkon, az pszichésen is megerősít, és újult erővel folytathatjuk tovább utunk.

Együtt könnyebb!

Akármilyen kilátástalanak is tűnik pillanatnyi helyzetünk, higgyük el, más is járt már ilyen cipőben. Sőt, nem csak hogy jártak, de ki is kecmeregtek belőle. Így ne féljünk tanácsot kérni, kollégáktól, barátoktól, vagy akár az internet megfelelő fórumain szakemberektől, vagy idegenektől. A személyes történetek és tanácsok minden általános igazságnál többet tudnak segíteni.

0 Tovább

Hova menjünk síelni?

A síelés (és snowboardozás) kétség kívül a legnépszerűbb téli sportok közé tartoznak. Annak ellenére és több tízezer magyar vág neki a havas lejtőknek, hogy hazánk nem éppen a legszerencsésebb helyen fekszik ennek a sportnak az űzése szempontjából. Sízős sorozatunk első részében, most nagy vonalakban átvesszük mely országot, mit nyújthatnak a csúszni vágyóknak.

Ausztria

Ausztria síparadicsomai tűnhetnek a legkézenfekvőbb megoldásnak. Számtalan síterepe a világ legfejlettebbjei közé tartoznak, ahol a pályákat legmodernebb gépekkel tartják karban és a sportolókat legkényelmesebb és gyorsabb liftek szállítják. Ez persze az árukon is meglátszik. 5-napos bérletet főszezonban ritkán találunk 150 € alatt. Ugyanakkor számos, magyarok körében népszerű rendszer, mint Murau, vagy Semmering pár óra alatt is könnyedén elérhető, így akár egy hosszú hétvégére is kiruccanhatunk.

Szlovákia

Északi szomszédunk a Tátrának köszönhetően több látogatásra érdemes sítereppel is rendelkezik. Természetesen elsősorban Chopokra és Donovalyra gondolunk, amik bár eltörpülnek más országok pályái mellett, mégis érdemes számításba venni őket. Itt egy ötnapos bérletet már 100 €-tól is beszerezhetünk, ráadásul az útiköltségen is sokat spórolhatunk, hisz mindkét említett síterep bőven 300 km-en belül van Budapesthez képest.

Szlovénia

A szlovén pályák árban, fejlettségben és távolságban egyaránt az osztrák és szlovák síterepek közt helyezkednek el, éppen ezért a magyar síelők körében kevésbé népszerűek.

Olaszország

Az olasz pályák rendkívül jól fejlettek, többnyire ülős vagy kabinos liftekkel, gyorsan juthatunk fel a csúcsra. Ennek megfelelően az akár több száz kilométeres pályarendszerek kellően gondozottak. Egyetlen hátrányuk, hogy az osztrák síterepek többségénél valamivel távolabb helyezkednek el, azonban egyes helyeken tiszta időben akár a tengert is láthatjuk!

Franciaország

A Alpok nyugati felének síterepei árban és méretben verhetetlenek. A pályák összhossza több helyen a 400 km-t is meghaladja, mindezt többnyire 2000 méter körüli, sokszor azt is meghaladó magasságon, így a rendszerek rendkívül hóbiztosak. Bár a korszerű liftek kerültek kiépítésre ezek gyakran nem szolgának minden létező kényelmi funkcióval. Ennek és a síturisták tömegeit befogadni képes apartmanházak kedvező árainak köszönhetően Franciaországba időponttól függően már akár 60 ezer forintért is szerveznek buszos utakat, ahol ez az összeg magába foglalja a szállást, a bérletet és az útiköltséget is. A roppant kedvező árral szemben két negatívum sorolható fel: a kijutáshoz egy embert-próbáló 20 óra körüli buszutat kell lebirkóznunk (majd vissza még egyszer) illetve, hogy az utak éppen emiatt hosszúnak mondhatók, általában péntek estétől a következő vasárnap reggeléig tartanak, ami munkából vagy iskolából, egyetemről való kimaradás miatt okozhat gondot.

Magyarország

A végére hagytuk a legegyszerűbbnek tűnő megoldást, a magyar síterepeket. Bár, mint tudjuk országunk adottságai nem épp ideálisak, itthon is van mód a síelésre. Pár száz méter hosszú, húzóliftes pályákat Dobogókőtől, a Galyatetőn át a Kékesig több helyen is találunk, azonban a pár éve megnyílt eplényi síterepen már ülős lifttel is találkozhatunk. Bár kétségtelen, hogy egy profi síelő igényeit hosszú távon ezek a pályák nem tudják kielégíteni, egy fél napot bárki kellemesen eltölthet rajtuk, kezdőknek pedig ideális terepet nyújtanak a magyar lejtők.

0 Tovább

Pörögj fel!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek