A nyárnak, a vakációnak elvileg a gondtalan örömökről, strandolásról, bulizásról és pihenésről kellene szólnia. Azonban sajnos teljesen ilyenkor sem feledkezhetünk meg magunkról, hiszen mikroszkopikus ellenségek egész hada fenyeget minket. Persze nem érdemes túlizgulni, a dolgot és folyamatosan ezen szorongani, ha betartunk pár szabályt és apró figyelmességekkel ügyelünk magunk és családunk egészségére a nyár valóban csak az örömökről fog szólni!
Hűteni, hűteni, hűteni
Természetesen az ételmérgezések sem véletlenül nyáron fordulnak elő a leggyakrabban. Bár az alábbi tippek legtöbbje egész évben érvényes, tény, hogy a nagy meleg a szokásosnál kedvezőbb környezetet biztosít a baktériumok szaporodásának. Épp ezért a kellő hűtésre és hidegen tartásra a bevásárlástól az ételek elfogyasztásáig ügyelnünk kell. Ha bolt vagy hipermarket mellett egy úton többfelé is megyünk, a bevásárlást hagyjuk utoljára, hogy a húsok, tejtermékek és fagyasztott áruk minél kevesebbet főjenek a napon szaunává változó kocsinkban. Ha légkondit használunk és autónk mérete megengedi, a hűteni szükséges dolgokat nem a tűzforró csomagtartóba, hanem a hűtött utastérben utaztassuk. Azonban már ezt megelőzően, a boltban is fontos hogy ezeket az élelmiszereket tegyük utoljára a kosárba. Érdemes lehet alufóliás hűtőzacskóra is beruházni, persze nem minden alkalommal, ezeket induláskor készítsük be, hiszen többször használhatóak.
Ha hazaértünk természetesen minden gondosan el kell pakolnunk a hűtőbe. Ha van hely érdemes külön tárolni a zöldségféléket és egyéb nyersen fogyasztott ételeket a húsféléktől és tejtermékektől is. Főzés közben se vegyünk elő mindent egyszerre, csak az legyen kezünk ügyében, amire épp szükségünk van.
Fő a tisztaság!
Ha már kezünk ügyét említettük, fontos megemlíteni, hogy a rendszeres kézmosás a nagy melegben a szokásosnál is fontosabb. Főzés előtt és után ez sosem maradhat el, de buszozás, bevásárlás, és autózás után is mossuk meg saját és gyermekeink kezét. Érdemes ilyenkor egy tubus antibakteriális zselét magunknál tartani, hiszen ezzel víz nélkül is megszabadulhatunk a kórokozóktól.
Persze nem csak magunkat, de az alapanyagokat is tisztán kell tartani. Mindig mindent mossunk meg, a később megpucolt zöldségeket, citromot, dinnyét, banánt is és a tojásról se feledkezzünk meg!
Munka közben
Az ételek elkészítése közben is be kell tartanunk néhány alapvető higiéniai előírást. A legfontosabb, hogy a nyersen elfogyasztott zöldségeket sose egy munkalapon és ugyanazzal a késsel daraboljuk, mint a húsokat. E célból érdemes lehet két különböző színű vágódeszkát beszerezni, hogy mindig könnyen meg tudjuk különböztetni őket. Ha grillezéshez vagy sütéshez bepácoljuk a húsokat, azokat mihamarabb tegyük vissza a hűtőbe érlelni és csak közvetlenül sütés előtt vegyük ki őket. Fontos még, hogy ha fagyasztott árut használunk, azokat alaposan olvasszuk ki, hiszen bár a középen jeges hússzeletek sütésközben látszólag teljesen kiolvadhatnak, és kifehéredhetnek, nem biztos, hogy így elérik a kellően biztonságos hőmérsékletet.
A megsült húsokat ilyenkor még a leggyakorlottabb szakácsok is jobb ha kicsit bevágják, hogy meggyőződhessenek a szelet elkészültéről. Azt talán már mondanunk sem kell, hogy a sült ételeket sose tároljuk ugyanabban az edényben, amiben nyersen voltak előkészítve.
A salátákat és zöldségköreteket, már csak ízük és ropogósságuk miatt is az utolsó pillanatig tároljuk hűtőben. Izgalmasan feldobhatjuk a tálalást is ha két egymásba illő edény közé jeget teszünk, hogy belső salátástál folyamatosan hűtve legyen.
Irány a strand!
Ha otthonunktól távol érkezünk, piknikezünk vagy csak harapnivalót viszünk a strandra, jól gondoljuk át, hogy mit és hogyan viszünk magunkkal. Szendvicsekben kerüljük a könnyen romlandó alapanyagokat, párizsit, sajtot és majonézt. A főtt tojást egyenesen felejtsük el! Jobb ilyenkor füstölve tartósított felvágottakat, szalámit kolbászt fogyasztani. Palacsintából se túrósat vigyünk magunkkal, biztonságosabb a lekváros, kakaós.
Gondoskodjunk a biztonságos szállításról, tárolásról is. A hűtőtáskába bőven kerüljön jég, vagy jégakku. Azt ne nyitogassuk a szükségesnél többször, azonban mindig mindent tegyünk hamar vissza. Érdemes lehet két táskát magunkkal vinni. Egyet az ételeknek, egyet az italoknak, hiszen ez utóbbiakra a nagy melegben gyakrabban lesz szükségünk így többször fogjuk elővenni.
Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!
Utolsó kommentek