Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Olaszos padlizsán ropogósan

Nincs is jobb nyári étek, mint egy jó olasz recept. A sütőben sült padlizsán egyszerre nyújtja e sokoldalú zöldség frissességét, ugyanakkor kellően laktató, és a ropogós bundában teljes értékű főételként is felszolgálhatjuk.

Hozzávalók:

  • ½ bögre liszt
  • 2 csipet só
  • 3 csipet bors
  • 1 tk. olasz fűszerkeverék
  • 2 tojás
  • ¼ bögre tej
  • 2 marék reszelt parmezán
  • 2 bögre Kellogg's Cornflakes
  • 2 közepes padlizsán
  • friss bazsalikom
  • 1 üveg paradicsomszósz



Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 190°C-ra.

Egy panírozásra alkalmas edényben keverjük el a sót, a lisztet és az olasz fűszereket. Természetesen nem kell kész fűszer keveréket használnunk, ha kísérletezni támad kedvünk saját mixünket is elkészíthetjük.

A második edényben verjük fel a tojásokat, és adjunk hozzájuk egy kevés tejet.

A harmadik edénybe kerül a durván felére, harmadára aprított kukoricapehely, melybe elkeverjük a reszelt parmezánsajtot. Ha lehet ezt magunknak reszeljük, mert a bolti sajtdarálékok gyakran túl porszerűek.

A padlizsánt mossuk meg majd vágjuk maximum 1,5-2 centiméter vastag karikákra. Innentől borzasztó egyszerű a dolgunk, a szeleteket egyszerűen bepanírozzuk. Alaposan megforgatjuk a padlizsánt a lisztben, úgy, hogy semmi se maradjon ki, majd jöhet a tojás, és a kukoricapehely morzsa.

Az elkészült szeleteket sütőpapírral lefedett tepsire fektetjük, majd 20-25 perce sütőbe dugjuk.

Amíg a padlizsán sül, melegítsük fel kész paradicsomszószt, ezeket fűszerezni általában már nem kell. A Kész padlizsánt friss bazsalikommal meghintva meleg paradicsomszósszal tálaljuk. Isteni!


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Nyári varázsszer: a görögdinnye!

Szinte semmi sem biztosabb jele a nyárnak, mint ha az autóban ülve 10 percenként elhaladunk egy napernyő alatt hűsölő, nagy zöld gömböket áruló kofa bódéja mellett. Ekkor biztosak lehetünk benne: itt a kánikula, itt a nyár és vele együtt a dinnyeszezon! A dinnye olyannyira a a nyár része, hogy már az egyiptomiak is ezt fogyasztották, 3000 évvel ezelőtt, ha hűsítő finomságra vágytak a nagy melegben. Persze a déli országokban, a mézédes görögdinnye akár egész évben is elérhető lehet, nekünk többnyire a június-júliústól Lőrinc napig áll rendelkezésünkre, amikor is a Szent, a mondás szerint belepisil a dinnyébe, ezután pedig már nem olyan finom. Jó tudni persze, hogy Lőrinc napot kétszer tartunk az évben, augusztus 10-én és szeptember 5-én, és bár nem szeretnénk kikezdeni a népi igazságokat, tapasztalatunk szerint az első után még nyugodtan vásárolhatunk dinnyét... ;) No de mi az amitől a dinnye nem csak finom, de egészséges is? Ezeket vesszük sorra.

Víz, víz, só

Az érett görögdinnye 90-95% vizet tartalmaz, és mivel általában nagyobb mennyiséget szoktunk fogyasztani belőle, ezzel rengeteg folyadékot juttatunk a szervezetünkbe. Ez már önmagában is segít átmosni a vesét, de mivel számos vízhajtó anyagot is tartalmaz, a gyors átfolyásnak köszönhetően különösen sok nemkívánatos méreg és salakanyagot visz magával. Ennek köszönhetően megtisztítja a vért, az ereket, és tehermentesíti a májat is. Ez különösen nyáron nagyon hasznos, hiszen ilyenkor szervezetünk a nagy meleg miatt rengeteg nedvességet veszít, és a legtöbbünk nem tartja be az ilyenkor ajánlott folyadékbevitelt.

Szintén kevesen veszik figyelembe, hogy az izzadással nem csak folyadékot, de rengeteg sót, ásványi anyagot is veszít szervezetünk. Ezek is elengedhetetlenek a testünk, elsősorban idegrendszerünk megfelelő működéséhez, ezért pótlásuk kiemelt fontosságú. Mivel az üdítők és ízesített vizek többnyire csak cukrot tartalmaznak, nagyszerű dolog, hogy a görögdinnyében rengeteg ásványi anyag is megtalálható.

Vitaminok igen, kalória nem

A dinnye tápértéke meglehetősen alacsony, így fogyókúrázók is nyugodt szívvel részesülhetnek egyéb előnyeiből. Tartalmaz kalciumot, káliumot, magnéziumot, nátrium-foszfátot, vasat, cinket, B1-, B2- és C-vitamint, valamint a vörös színt adó festékanyagot likopint. Ez a dinnyén ívül leginkább a paradicsomban megtalálható anyag a legújabb kutatások szerint hatékonyan előzhet meg daganatos megbetegedéseket.

A héj sem csak nyűg!

Ideje a fiziológiai előnyökről áttérni az esztétikaiakra. Mert bár a legtöbben úgy gondolnak a dinnye héjára, mint egy szükséges leküzdendő rosszra, ami elválasztja őket a vörös finomságtól, az ennél valójában sokkal több lehet. Egy kis kreativitással a dinnye kivájt héjából könnyen lehet gusztusos tálalóedény, melyben friss gyümölcssaláta vagy bólé kaphat helyet. Sőt, ha a bennünk rejlő szobrásztehetséget kibontakoztatjuk, valóságos csodákat művelhetünk vele.



Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

2 Tovább

Sóból is megárt a sok

Először is mindenkitől elnézést kérünk a címben előtt rossz szóviccért, de a sófogyasztásra igenis oda kell figyelni. A WHO napi ajánlásának ugyanis az átlag magyar csaknem tízszeresét fogyasztja. A só megköti a szervezetbe kerülő vizet, ami a vérbe kerülve hosszú távon magas vérnyomás kialakulásához, azon keresztül pedig szív és érrendszeri zavarokhoz vezethet. Az egészségügyi felvilágosító kampányoknak hála, egyre többen veszik tudomásul, hogy vissza kell fogniuk sófogyasztásukat, mi most ehhez igyekszünk pár hasznos tippet adni.

Ésszel kezeljük a recepteket

Csakúgy, mint a cukor esetében a jó öreg családi receptek és szakácskönyvek komoly mennyiségű sóval készítenek minden ételt. Ne legyünk restek főzés közben többször kóstolni, és ha elégnek érezzük, akkor a receptben írtaknál akár 30-40 %-kal is kevesebb sót tehetünk a fazékba.

Rejtsük el a sószórót

Sokan szinte automatikusan nyúlnak a sószóróért tálalás után, anélkül, hogy az ételt megkóstolnák. Ezt persze csak addig ilyen könnyű megtenni, amíg a sószóró egy karnyújtásnyi távolságban van. Ha konyhaszekrénybe száműzzük kétszer is meg fogjuk gondolni, hogy valóban szükségünk van e rá.

Fűszerezzünk többet!

Sokak szerint a só hozza ki az ételek ízét, és bár ez részben igaz, vannak más megoldások is. Ha nem találjuk elég ízletesnek a vacsorát próbáljuk bátrabban használni kedvenc fűszereinket és kísérletezzünk újakkal is! Azonban mindig tartsuk szem előtt, hogy ha kész fűszerkeverékeket használunk azok a legtöbb esetben már önmagukban is jelentős mennyiségű sót tartalmaznak.

Sok a sós lé

A legtöbb konzerv zöldséget, olajbogyót, gombát és egyéb finomságot sós lében tartósítják, ebben ázva csomagolják. Erre főzéskor persze a legtöbb esetben nincs szükségünk, így leöntjük, azonban a maradék sótól is megszabadulhatunk, ha doboz tartalmát csapvíz alatt alaposan átöblítjük.

Kerüljük a készételeket

A készételek, zacskós vagy dobozos levesek, szószalapok, instant egytálételek szinte mindig rengeteg sót tartalmaznak. Kerüljük ezeket, vagy ha mindenképp rájuk fanyalodunk olvassunk utána, hogy mivel is van dolgunk és keressük az alacsonyabb sótartalmú típusokat.


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

1 Tovább

Erre figyelj napozás közben: az 5 leggyakoribb hiba

Bár az időjárás sok jóindulattal is minimum furcsának mondható, hiszen két naponta váltják egymást a 30 fokok és a az óriási viharok, kétségtelen, hogy már javában nyár van. Nyakunkon az iskolai vakáció, és aki teheti hamarosan megindul a Balaton, vagy a közeli tengerek partja felé. Persze ha strandolni nem is készülünk, biztos megfordul a fejünkben, hogy a nagy hőséget a városban is egy szál semmiben a legkönnyebb elviselni. Akárhogy is, folyamatosan ki vagyunk téve a nap UV sugarai által ránk leselkedő veszélyeknek, így ezekre fel kell készülnünk. És bár ezt évről évre egyre többen veszik tudomásul, még mindig van pár gyakori hiba, amit a legtöbben elkövetünk.

Elfelejtünk újra kenni

Bár az egészségügyi kampányoknak hála, a legtöbben már bekenik magukat, ha tudják, hogy egész nap ki lesznek téve a nap erejének, ám ennek megismétléséről a legtöbben megfeledkeznek. Pedig a legtöbb naptej csak 2-3 órára nyújt védelmet. Természetesen vannak 8 órás védelemmel kecsegtető naptejek is azonban sokan ezt is hajlamosak leizzadni, a tengervíz pedig még a legjobb márkák termékeit is hatástalanítja pár órán belül. Ha biztosra akarunk menni nem árt magunkat 3 óránként újra bekenni!

Nem használunk elég krémet

Biztos sokan tértetek már haza egy nyaralásról félig üres naptejes flakonnal, pedig ennek szinte sose szabadna megtörténnie. Ahhoz, hogy egész testünket bekenjük legalább egy feles-pohárnyi, vagy tojásnyi krémre van szükségünk. Sokan megijednek, hogy miután szétkenték a krémet fehérek maradnak, pedig ez nem kéne, hogy gondot okozzon. Így biztos, hogy mindenhova jutott elég, a fehérség pedig pár perc alatt úgyis felszívódik. Egyébként sem árt időt hagyni bőrünknek, hogy felszívja a krémet, a naptejek a felhordástól számított 20-30 perccel később fejtik ki legjobban hatásukat.

Lejárt szavatosságú terméket használunk

Ez a hiba részben kapcsolódik az előzőhöz, a megmaradt naptejet gondosan eltesszük, majd egy évig hagyjuk csücsülni a fiók aljában. Bár az ételekkel ellentétben a lejárt krémek használatának nagy részéből közvetlenül nem származhat bajunk, a kívánt hatást jó eséllyel nem fogjuk elérni.

Nem megfelelő krémet választunk

A krémek és olajok faktorszámát ma már mindenki megvizsgálja vásárlás előtt, hiszen ez jelzi, hogy milyen fényvédő faktorral (SPF) rendelkezik a termék. Azonban az SPF csak az UV-B típusú sugárzástól nyújtott védelmet jelzi, így sok esetben a legmagasabb faktorú termékek szinte semennyi védelmet sem nyújtanak a szintén káros UV-A sugárzással szemben. Ne legyünk hát restek a hangzatos szlogenek mellett az apró-betűs részt is elolvasni, ahol erről is tájékozódhatunk!

Kihagyunk részeket

Az utolsó tulajdonképpen a legkönnyebben kivédhető, mégis a leggyakrabban elkövetett hiba. Valószínűleg mindenkivel előfordult már, hogy alaposan bekente hátát és vállait, a karjára és lábaira is ügyelt, majd rákvörös orrheggyel érkezett haza a strandról...Ne felejtsük el, hogy a nap sugarai nem csak fentről érkeznek de a környező tárgyakról, homokról, vízről visszaverődve is éreztetik hatásukat, így tényleg minden porcikánkat érdemes alaposan bekenni!


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Sajtos sonkás quiche

A quiche egy itthon még kevéssé ismert hagyományos francia fogás, amolyan lepényféle. Nagy előnye, hogy előre elkészíthető, hiszen melegen és hidegen egyaránt finom. A pizzákhoz hasonlóan rengeteg módon elkészíthető, így egyszerű uzsonnaként is magunkkal vihetjük, de akár vacsoravendégeinket is várhatjuk vele. Mivel hidegen könnyen kézbe vehető, akár meccsnézés közben is sikert arathatunk vele vendégeink körében.

Hozzávalók:

A Tésztához

  • 1 ¼ bögre liszt
  • ¾ bögre Kellogg's Corn Flakes
  • 3 csipet só
  • 1/3 bögre olaj
  • 3 kanél víz

A krémhez:

  • 2 marék reszelt sajt
  • 1 marék felkockázott sonka
  • 3 szál újhagyma
  • 5 tojás
  • 1 bögre tej
  • 1 kanál liszt
  • 1 csipet só
  • 1 csipet bors
  • 1 kanál mustár

Elkészítés:

Egy közepes keverőedényben forgassuk össze a kukoricapelyhet, a a lisztet, és a sót, adjunk hozzá olajat, majd keverjük, amíg az egész massza át nem nedvesedik. Keverés közben lassan adjuk hozzá a hideg vizet. A Kész tésztát kanalazzuk és villával vagy kanállal lapítsuk egy kerek sütőformába. A tészta az edény falán menjen fel 3-4 centi magasságban is.

Az alapot 200°C-ra előmelegített sütőben süssük 10 percig. Hogy ne púposodjon, hólyagosodjon fel terítsük le egy réteg alufóliával, majd egyenletesen terítsünk szét rajta egy fél bögre szárazbabot vagy rizst, hogy nehezékként szolgáljon. Sütés után ezt a fóliával együtt távolítsuk el.
Ezután a még meleg tésztára szórjuk a sajtot. Ha különleges alkalomra készülünk és pénztárcánk megengedi használhatunk svájci gruyére sajtot. Ez a különleges félkemény fajtaenyhén diós aromájú, egy kilója 10 liter tehéntejből készül és gyakran évekig érlelik. Jól olvad így fondue-k és quiche-ek állandó alapeleme. Persze ha ehhez nem férünk hozzá nyugodtan használhatunk ementálit is.

A sajt felszórása után egy edényben enyhén felverjük a tojást, hozzáadjuk a tejet, egy kanál lisztet, sót, borsot, felaprózott hagymát és mustárt. Az egész keveréket a sajtos tésztára öntjük és az enyhén lejjebb csavart, 180°C-os sütőbe dugjuk fél órára. Ha a teteje megpirult készen is van. Fogyaszthatjuk hidegen, melegen egyaránt, de ha z utóbbi mielőtt döntünk is várjuk pár percet mielőtt felszeleteljük.

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Pörögj fel!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek