Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Jamaicai csirkecsíkok mangóval

Már azt hittük megállíthatatlanul közeledik a nyári forróság, ám az országszerte eleredő eső egy pillanatig kedvünk szegte. Persze nem búslakodtunk sokáig, inkább kerestünk egy igazán izgalmas receptet, amellyel bárki trópusi hangulatot varázsolhat otthonába. A receptben említett jamaicai fűszerkeveréket itthon kevesen használják, ennek ellenére kis utánajárással beszerezhető.

Persze elkészítése sem ördöngösség: javarészt szegfűborsot, fahéjat, szegfűszeget, újhagymát, szerecsendiót, kakukkfüvet, fokhagymát és a karibi szigetvilág egyik legerősebb chilijét, az eredetileg trópusi afrikai Scotch Bonnet paprikát tartalmazza.

Hozzávalók:

  • ½ kg csirkemellfilé
  • 2 tojás
  • 3 bögre Kellogg's Corn Flakes kukoricapehely
  • 1 ek. méz
  • 1 ½ kk. jamaicai fűszerkeverék
  • ½ bögre mézes-mustáros salátaöntet
  • 1 kk. reszelt lime- vagy citromhéj
  • 2 mangó





Elkészítés:

A csirkemellet vágjuk könnyen kezelhető, maximum 2-3 centi vastag, hosszúkás csíkokra. A tojásokat törjük fel és válasszuk el a fehérjét, amit egy alacsony edényben keverjük össze a mézzel. Egy másik edényben keverjük össze a fűszerkeveréket és a kukoricapelyhet. Ez a két mixtúra adja majd a hús ropogós bundáját így már nincs is más dolgunk, mint panírozni. A csíkokat először mártsuk a tojásos keverékbe, hogy az mindenhol érje, majd alaposan forgassuk meg a fűszeres kukoricapehelyben, hogy az teljesen beborítsa. Az így elkészült húsfalatkákat egy rétegben fektessük egy sütőpapírral borított tepsibe.

220 °C-ra előmelegített sütőben süssük 12-13percig, vagy amíg minden falat jól át nem pirul. Forgatni nem szükséges,

Amíg a húsok pirulnak, készítsük elő a mártogatós szószt. Ehhez csupán egy magas falú edényben kell elkevernünk a limehéjat. Hogy a trópusi hangulatot tovább fokozzuk a feltálalt csirkecsíkok mellé szeleteljünk hámozott, magozott mangót, aminek édeskés íze tökéletes összhangot alkot, a karibi fűszerkeverék pikánsságával.

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

4 étel, amit gyerekekkel is készíthetünk

Gyerekekkel sütni, főzni gyakran lassabb, és nehézkesebb, mint ha magunk állnánk neki a vacsora elkészítésének, de nem is azért csináljuk, hogy hamarabb elkészüljünk. A gyerekek egyrészt imádnak becsatlakozni a felnőttes tevékenységekbe, utánozni minket és segíteni nekünk. Másrészt amíg ezt teszik számos olyan ismeretre tesznek szert és készséget sajátítanak el, amelyekre később komoly szükségük lesz. Arról nem is beszélve, hogy a idejében kedvelik meg a konyhamunkát később még valódi segítség is válhat belőlük.

Gyümölcssaláta

Egy gyümölcssaláta elkészítésében már az óvodás korú gyerekek is tudnak segíteni. A gyümölcsök feldarabolása fejleszti a kézügyességet és a koncentrációs képességet. Persze ne egy hatalmas görögdinnyével birkózzanak meg első körben! Banánt, epret vagy nagy szemű szőlőt egy nem túl éles kenőkéssel is fel lehet vágni, így elkerülhetjük a sérüléseket is.

Szendvicsek

Bár a felnőtt korosztályban induló szakácsok számára a szendvicskészítés nem is számít igazi 'főzésnek', a gyerekek számára ez is hasznos tevékenység lehet. Bízzuk rájuk, hogy kiválasszák milyen alapanyagokat tegyenek a kenyérre (amit jobb ha mi szeletelünk fel). Ha a legfontosabb dolog felkerültek biztassuk őket a szendvicsek díszítésére is. Bármiből válhat rajzszerszám, aminek tubusos a kiszerelése, a kicsik pedig így kreativitásukat is fejleszthetik.

Rántotta

Ha nagyobbakról van szó és már biztonságosan bánnak a tűzhellyel készítsünk velük rántottát. Ennek elkészítése sem túl bonyolult, mégis rengeteg lehetőséget rejt magában. A tojás feltörése alapvető készség, amit itt remekül elsajátíthatnak, és ha már rutinosan bánnak a késsel zöldségek felszeletelésével is lehet próbálkozni. Az utálatos hagymaszeletelést egyelőre tartsuk meg magunknak. Itt se kényszerítsünk a gyerekekre recepteket. Egy rántottát a legkülönbözőbb zöldségektől kezdve felvágottakon keresztül bármivel fel lehet dobni, így engedjük szárnyalni fantáziájukat.

Muffin

A főzés mellett a sütés megszeretése is fontos, ehhez pedig gyakran egészen más készségek kellenek. Itt többnyire sokkal szigorúbban kell ragaszkodni a receptekben megadott alapanyagokhoz és mennyiségekhez, így gyermekünk fejlesztheti matematikai készségét, és megtanulhat bánni a mérleggel, ami pontosságot, türelmet és koncentrációt igényel, sőt az alapanyagok összekeverése és a muffinok kiporciózása is remek móka.





Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Okosan az allergia ellen!

A pollenallergia több tízezer ember életét keseríti meg idehaza, ráadásul a kutatások szerint az allergiások száma folyamatosan növekszik. Akik nem küzdenek ezzel a betegséggel, szinte el sem tudják képzelni mennyire megnehezíti az 'áldozatai' életét. Ahány növény, annyiféle pollen, és ahány pollen annyiféle allergia létezik így a szezon már március elejétől egészen szeptemberig tarthat. Sokak számára egy tavaszi kirándulás változhat rémálommá, és vannak akiknek az augusztusi vakációt, kikapcsolódás lehetetleníti el túlérzékenységük. Számos receptre kapható és vény nélküli gyógyszer is kapható a patikáékban, amik egyénenként több-kevesebb sikerrel tudnak segíteni, azonban egy kis odafigyeléssel, házi praktikákkal gyógyszer nélkül is enyhíthetünk panaszainkon.

pollenszemek elektromikroszkóppal

Tervezzünk előre!

A levegőben szálló por és pollenek mennyisége nem mindig azonos. Ez nagyban függ az időjárástól, hogy volt e napokban eső, erős szél, stb. Ha kirándulni szeretnénk érdemes lehet alaposan utánajárni a dolgoknak. Válasszunk eső utáni napokat, ilyenkor amúgy is frissebb a levegő, mint nagy melegben.

Figyeljünk a légzésre!

Bár tudjuk, hogy ezt mondani sokkal könnyebb, mint be is tartani mégis érdemes figyelni a légzésre. Mindig az orrunkon keresztül vegyünk levegőt, hiszen így az orrüreg apró szőrszálai és a nyálkahártya segítenek csökkenteni a szervezetbe jutó pollenmennyiséget. Természetesen a nemkívánatos por ezeken keresztül is irritál, így akkor is fújjuk ki alaposan orrunkat, ha nem vagyunk taknyosak.

Kerüljünk egyes növényeket

Azt mondanunk sem kell, hogy a pontos allergiatesztek elvégzése mennyire fontos. Ha tudjuk mi irritálja szervezetünket megpróbálhatjuk minél jobban elkerülni azt. Nyilvánvalóan nem érdemes nyír- nyár- vagy juharfa erdőbe menni virágzás idején, ha ezekre vagyunk allergiások. Más helyeken is maradjunk a kijelölt turistautak mentén.

Védjük szemünket is

Sok levegőben szálló részecske a szemünkön keresztül is közvetlen kapcsolatba kerülhet szervezetünkkel így ennek védelméről is gondoskodjunk. Különösen ha szeles az idő fontos, hogy viseljünk napszemüveget, ezt a nyári verőfényben az UV védelem miatt amúgy sem árt észben tartani.

Lassan a testtel!

Ha odakint mozgunk vagy sportolunk, sose erőltessük túl magunkat. Minél gyorsabban és erőteljesebben légzünk, vagy lihegünk annál több pollen jut szervezetünkbe. A kemény edzéseket így érdemes egy kicsit elhalasztani.

Alaposan mosakodjunk!

Ha szabadban jártunk mindenképp zuhanyozzunk le alaposan. Ne csak a testünket csutakoljuk át rendesen de a hajunkat is feltétlenül mossuk meg, hiszen ez igazi 'porfogó', ami legérzékenyebb szerveink, orrunk, szemünk és szájunk közelében tartja a zavaró részecskéket.

Vetkőzz!

Ha allergiától szenvedünk bizony a szennyes is külön bánásmódot igényel a legrosszabb hetekben. A levetett ruhát többnyire nem áll módunkban azonnal kimosni (pedig ez lenne a legjobb) de egyéb elővigyázatosságokat tehetünk. A mindig zárható, fedeles szennyes kosarat válasszunk, és a levetett ruhát semmiképp sem a háló vagy egyéb lakószobában tartsuk, hiszen így állandóan közelünkben lesznek 'támadóink'. Ha a fentiekre nincs lehetőségünk a ruhát tegyük egy becsomózott nejlonzacskóba, hogy a mosásig hermetikusan elzárjuk magunktól a beletapadt polleneket.


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Kezdődik a kullancsszezon!

Most, hogy a hétvégétől igazi nyáreleji időjárásra készülhetünk megnő a kullancscsípések veszélye is. Bár járni egy nagyot a közeli erdőben roppant egészséges és felpezsdítő élmény itt sem feledkezhetünk meg teljesen egészségünk védelméről. Sőt, a kullancsok a közhiedelemmel ellentétben nem a sűrű erdők lakói, hanem a talaj közeli növényzetet szeretik igazán. Ez még komolyabb veszélyt jelent ránk nézve, hiszen akár otthon, a saját kertünkben is támadhatna a kis vérszívók. Már pedig a kullancscsípések komoly veszélyt rejtenek magukban, hiszen az állatok terjeszthetik az agyhártyagyulladást és a lyme-kórt is. És bár az első ellen létezik védőoltás, mivel ez több emlékeztető injekcióból áll, időben kell gondolni a beadására.

Védekezzünk!

Persze nem vagyunk tehetetlenek a csípésekkel szemben, és mint mindig, most is jobb félni, mint megijedni. A legfontosabb, hogy a kullancsok által sűrűn lakott helyen járunk húzzunk hosszú ujjú, bő ruhát, esetleg tűrjük be derekunk és nadrágszárunk a zokniba. Ezzel minimalizálhatjuk azon helyek számát, ahol a paraziták a bőrünkhöz férkőzhetnek. A kullancsok legkedveltebb helyei a lágy bőrű védett testrészek, mint a végtaghajlatok, a nyak környéke, a fül mögötti rész, illetve a hajjal borított fejbőr. Ha kirándulni, piknikezni, vagy csak a kertben heverészni voltunk ezeket a területeket mindig alaposan vizsgáljuk át!

A szinte minden kisboltban kapható rovarirtó szerek is hatásosnak bizonyulnak ha megfelelően alkalmazzuk őket. Ne csak bőrünket, de ruhákat is fújjuk, vagy kenjünk be velük. Figyelmesen olvassuk el a használati utasítást és ne spóroljunk az előírtak szerint 3-4 óránként ismételni. Bár ezen szerek illata nem hasonlítható össze egy francia parfümével, az elmúlt évek alatt sokat javultak, így egy ismerkedős kerti-parti alkalmával is nyugodtan használhatjuk őket.

Ha megtörtént a baj

Ha megtörtént a baj, és kullancsot találtunk magunkban vagy gyermekünkben sem kell kétségbe esni. Fontos azonban, hogy minél gyorsabb eltávolítsuk testünkből, hiszen az idő előrehaladtával rohamosan nő a fertőzés veszélye. Felejtsük el a régi praktikákat, az olaj, alkohol, vietnami kenőcs mind csak ront a helyzeten. Ezek a módszerek a kullancs megfullasztásából indulnak ki, azonban ekkor az állat 'öklendezni' kezd, és így még több fertőző anyagot juttat a szervezetbe. Ugyanezen oknál fogva ne nyomkodjuk potrohát és mozgassuk minél kevesebbet.

Eltávolítására egy otthoni csipesz vagy patikában beszerezhető kullancscsipesz, vagy -kanál a legalkalmasabb. Ezzel ragadjuk meg a bőrünkhöz minél közelebb, a potrohát sértetlenül hagyva és egy határozott mozdulattal húzzuk ki. Nincs tragédia ha a feje bennszakad, ezt ne piszkáljuk szervezetünk hamarosan kilöki magából. A sebet kezeljük gyulladáscsökkentővel, és fertőtlenítsük.

A csípés után

A kullancs tetemét elküldhetjük bevizsgálásra, ahol megállapíthatják, hogy fertőzött volt-e. Ezt azonban nem minden szakember tanácsolja, mert bár kullancsok jelentős része hordozza a betegségeket, csak az esetek töredékében fertőzik meg ezzel áldozatukat. Így ahelyett, hogy jól magunkra ijesztenénk célszerűbb különösen nagy gonddal figyelni a csípés helyét. Egy kis bőrpír teljesen normális, ha azonban a folt növekedni kezd majd a közepe kifehéredik azonnal forduljunk orvoshoz, hiszen ez a lyme-kór tünete lehet. Ha a csípést követő 2-3 héten belül influenza jellegű panaszaink - izomfájdalom, fejfájás, láz, rossz közérzet – jelentkeznek szintén ne legyünk restek a lehető leghamarabb orvoshoz fordulni.


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Rakott zöldbab ropogós tetővel

A rakott ételekben az a legjobb, hogy bár összeállításuk többnyire nem igényel, túl nagy szakácstudomány, a végeredmény mindig nagyon látványos lesz. A rétegekben feltornyozott alapanyagok íze kellemesen átjárja egymást, ezzel teremtve meg az ízek harmóniáját. Ráadásul a receptek többnyire kreatívan variálhatóak, nem csak a fűszerezést, változtathatjuk meg, de akár az alapzöldséget is kicserélhetjük. Mi is erre, vagyis a bátor kísérletezésre biztatjuk a kedves olvasót, persze csak miután a mi verziónkat kipróbálták ;) Ha pedig sikerül valami finomat kisütniük, ne habozzanak, osszák meg velünk!

Hozzávalók

  • ¼ bögre vaj vagy margarin
  • 2 bögre Kellogg's Corn Flakes
  • 2 ek. liszt
  • 2 csipet só
  • 2 csipet bors
  • 1 kk. cukor
  • 1 kisebb, apróra vágott vöröshagyma
  • 1,5 nagy dobozos tejföl (kb. 650 ml)
  • bő fél kiló előfőzött, lecsepegtetett zöldbab
  • 2 bögre reszelt sajt



Elkészítés

A zsiradékot egy nagyobb keverőedényben olvasszuk fel. Vegyünk el belőle 2 evőkanálnyit, majd a maradékhoz keverjük hozzá a kukoricapelyhet. Tegyük félre, ebből lesz az étel ropogós teteje.

Egy másik edényben keverjük össze a kivett margarint, a lisztet, sót, borsot, lisztet és a hagymát. Lassan keverjük bele a tejfölt, majd jöhet a zöldbab is. Óvatosan forgassuk át, nehogy hüvelyek szétessenek. Öntsük az egészet egy vékonyan kiolajozott, közepes méretű, 3-4 centiméter magas jénaitálba, majd a tetejét szórjuk meg a sajttal és a kukoricapelyhes masszával.

200°C-os sütőben süssük legalább húsz percig, vagy amíg a sajt rá nem pirul a tetejére.

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Pörögj fel!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek