Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A méz meglepően sokoldalú

A méz évezredek óta fontos szerepet tölt be az emberek táplálkozásában. Az ókori egyiptomiak már gyakorlott méhészek voltak, de még ennél is sokkal régebbi, 16.000 éves sziklarajzokat is találtak, melyek lépes mézet gyűjtő embereket ábrázolnak. A ragadós nedű évszázadokon keresztül az egyik legfontosabb édesítő szerepét töltötte be, csak a 17. századtól kezdett háttérbe szorulni, amikor a cukorfinomítás fejlődése új növényekből előállított édesítőket tolt előtérbe.

A hosszú idő alatt persze a méz felhasználásának számos módja és területe alakult ki, amelyek többségünknek eszébe sem jutnak. Pedig ezek ismerete sok új házi praktika alapját jelenthetik. Vegyük őket sorra!

A torok barátja

Kezdjük rögtön a legismertebb jó tulajdonsággal, a megfázás és nátha legyőzésében nyújtott szereppel. A méhek a tél átvészelésére gyűjtik és raktározzák a mézet, ezért a legfontosabb tulajdonsága, hogy semmilyen gomba, penész, baktérium vagy egyéb mikroorganizmus sem képes benne elszaporodni. Többek közt ennek az antibakteriális hatásnak hála olyan kiváló eszköz a torokgyulladás és köhögés kezelésére.

Megelőzésre is!

Persze a mézfogyasztás, ha rendszeresen tesszük egyes betegségek megelőzésében is segíthet minket. Állatkísérletekkel igazolták, hogy a segít csökkenteni egyes tumorok kialakulásának esélyét, de magas antioxidánstartalma az emberi immunrendszert is erősíti.

Egy kanállal a másnaposság ellen

A méz nagyon magas gyümölcscukor-koncentrációjának köszönhetően a macskajajt is elűzi. A fruktóz segít a májnak lebontani az előző este bevitt alkoholmennyiséget, így ha a nagy bulizás után kissé fejfájósan ébredünk egy kanál méz segíthet beindítani a napunkat.

Álmatlanság ellen

A méz szénhidráttartalma szintén beindítja a szervezet inzulintermelését, aminek mellékhatásaként tryptophan szabadul fel a szervezetben. Ennek az aminosavnak a megjelenése segít elálmosodni és kiegyensúlyozottabb, pihentetőbb alvást tesz lehetővé. Ha lefekvés előtt egy pohár meleg tejet mézzel elfogyasztunk úgy a tej melegsége tovább növeli a tryptophan relaxáló hatását.

Nem csak lassít, pörget is!

Magas tápanyagtartalmáénak hála a méz sportolók és nehéz fizikai munkát végzők számára is megoldást nyújthat. Mivel könnyen emészthető, a legmodernebb energiaszeletekkel is hatéékonyan veszi fel a versenyt.

Ragadós sebdoktor

A már korábban említett antibakteriális hatás nem csak belsőleg, de külsőleg is alkalmazható. A modern fertőtlenítők és kötszerek megjelenése előtt enyhébb égési sérülések, horzsolások és vágások tisztán tartására használták. Ha nincs kéznél sebfertőtlenítő, mi is nyugodtan kipróbálhatjuk. Persze ha lehet kössük le, különben mindent összeragacsozunk...

Hidratálás a test minden részének

A méz kiváló nedvszívó, így számos házi készítésű arcpakolás és hajbalzsam alapanyaga, mert segít felszívni és megkötni, ezáltal a kezelni kívánt felületen tartani a nedvességet. Erről a jó tulajdonságáról olvasóink már korábban is meggyőződhettek.


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Egészséges zsírok a hét minden napjára

A köznyelv sajnos sok mindent hív egyszerűen zsírnak, amiről régóta azt halljuk, hogy messziről kerülni kell. Pedig vannak köztük olyanok is amik nem veszélyeztetik egészségünket, sőt kifejezetten hasznunkra vállnak. Ha tehát ezekkel találkozunk ne ijedjünk meg, fogyasszuk őket jó kedvvel és bőségesen!

Avokádóolaj

A szem egészségét megőrizni segítő luteinben gazdag avokádóolaj igazáén jellegzetes ízű, élénk zöld színű készítmény, amit itthon egyelőre sajnos csak néhány különleges, egészséges táplálkozásra szakosodott boltban lehet beszerezni. Ha mégis a kezünkbe akadna és megengedhetjük magunknak ne habozzunk a kosárba tenni. Salasákban, guacamole krémekben kiválóan helyettesítheti az olívaolajat.

Shea dió

Az Afrikában őshonos shea dió a kozmetikában régóta ismert, azonban kevesen tudják, hogy a belőle préselt olaj ehető is. Íze jellegzetesen füstös aromájú, ennek ellenére a csokoládéipar már évekkel ezelőtt felfedezte magának. A- és E-vitaminokban igen gazdag, valamint antioxidánsokat is tartalmaz. Süteményekben a vajat válthatjuk ki vele.

Kókusz

A kókuszolaj (vagy vaj) már nem csak a napozókrémek alkotóeleme. Antibakteriális hatású, rengeteg K- és E-vitamin található benne valamint számottevő vas. Jellegzetes kókuszízét se vaj, sem olaj formájában nem veszíti el, így leginkább desszertekbe, tortakrémekben, édes tésztákban használhatjuk.

Macadamia

A Macadamia dió szintén egy trópusi fa termése. Eredeti hazája Ausztrália, de a Hawaii szigeteken kezdték el nagyüzemi termelését. Éppen ezért leginkább az Egyesült Államokban ismert, ott sütemények kedvelt ízesítője, de önmagában is fogyasztják (sózva, natúr de még édesen is). Elképesztően sok többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaznak így igen hatékonyan csökkenthetik a vér koleszterinszintjét. Antioxidánsokat és E-vitamint is tartalmaznak, így fogyasztásuk több szempontból is ajánlatos. Beszerezni őket idehaza azonban elég nehézkes, a belőlük sajtolt olajjal pedig még sose találkoztunk. Irány Hawaii!

Chia

Még egy nehezen beszerezhető mag, ezúttal Mexikó és Közép Amerika térségéből. Az azték zsályaként is emlegetett chia nagyon magas omega-3 zsírsav tartalommal büszkélkedhet, a belőle sajtolt olaj kellemes mogyorós aromájú ételek ízesítéséhez, az olívához hasonlóan ajánlott.

Szőlőmagolaj

Végre egy európai 'találmány'! A szőlőmagolajnak évszázados múltja van, világhódító útját azonban csak most kezdi. Szintén a koleszterinszint csökkentésében játszik komoly szerepet, azonban ezt azzal is megfejeli, hogy egyes kutatások szerint az érfalak regenerálódását is segíti. Csak nagyon magas hőmérsékleten kezd füstölni így sütéshez is használhatjuk, de házi péksütemények tésztáját is feldobhatjuk vele.

Repce (Camelina-olaj)

Egyre többször találkozhatunk itthon is rikító sárga színbe borult földekkel, amik egészen szürreális látványt nyújtanak. Ha így jártunk tudhatjuk, hogy a területen repcét termesztenek. Speciálisnak egyáltalán nem mondható igényei miatt (kevés vízen és nitrogénen is megél) szintén évezredes hagyományai vannak, magas omega-3, E-vitamin és antioxidáns tartalma miatt rá is szolgált a bizalomra.


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

4 Tovább

Kis hagymahatározó

Hagymaféléből a magyar konyha is számosat használ, van ezek közt kora tavasszal termő és olyan is, amit késő ősszel lehet frissen kapni. Ami közös bennük, az jellegzetes ízük és illatuk, valamint, hogy rendkívül egészségesek. Vegyük őket sorra!

Újhagyma

Még mindig meglepően sokan nem tudják, hogy az újhagyma a vöröshagyma 'idő előtt' kiszedett példánya. A még nem kikerekedett hagymarész ugyanúgy fogyasztható mint zöld leveles részének a legvége. Íze lényegesen enyhébb, mint a kifejlett vöröshagymáé, így nyersen salátákba, krémekbe, szószokba is nyugodtan használhatjuk.

Ekkor jó tulajdonságaiból is többet őriz meg: serkenti az emésztést, megelőzi az érelmeszesedést, jelentős B1-, B2-, C-vitamin valamit vas- jód-, és káliumtartalma.

Vöröshagyma

A vöröshagymát bemutatni senkinek sem kell. Szinte túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a hagyományos magyar receptek egytől egyig az „Egy fej apróra vágott vöröshagymát zsiradékon üvegesre párolunk...” kezdetű mondattal indulnak. Nincs is ezzel baj, hiszen a kifejlett vöröshagyma is rendkívül egészséges, igaz frissen keveset fogyasztjuk. Pedig így kedvezően hat a koleszterinszintre, antibakteriális és immunerősítő hatása is van. A népi gyógyászatban évszázadok óta hurutos és légúti megbetegedések kezelésére használják, de akár darázscsípésünket is kezelhetjük vele.

Lilahagyma

A lilahagyma szintén a vörös közeli rokona azonban fehér húsát sötétbordó, lila héj veszi körül. Íze sokkal enyhébb, izgalmasabb így fogyasztása inkább nyersen ajánlott. Hidegtálak, szendvicsek, krémek remek kiegészítője. Jótékony hatásai a vöröshagymáéhoz hasonlóak.

Fehérhagyma

Itthon talán ez a legkevesebbet használt hagymafajta ennek ellenére szinte biztosan mindannyiunk találkozott már vele. Ezt használják ugyanis az amerikai gyorséttermek, hiszen íze lényegesen lágyabb a vörösénél, így nyersen is remek kiegészítője a hamburgereknek.

Fokhagyma

A fokhagyma minden hagymafélék legegészségesebbike! Antibakteriális hatású, csökkenti a koleszterinszintet, enyhíti a nátha és a megfázás tüneteit, elűzi a bélférgeket, és a legújabb kutatások szerint fogyasztása csökkenti a daganatos megbetegedések kialakulásának esélyét. Természetesen ezek nincsenek ingyen, a legegészségesebb hagyma jótékony hatásait a legerősebb, a legnehezebben elűzhető illatával együtt tudjuk csak magunkévá tenni, így fogyasztása társaságban csak rágógumival felszerelkezve ajánlott :)

Gyöngyhagyma

A gyöngyhagyma a fokhagyma kerekdedebb rokona. Elsősorban Hollandiában, Németországban és Olaszországban termesztik idehaza ritkán találkozni vele frissen. Ecetben eltéve viszont annál gyakrabban, és így is nagyszerű társ a konyhában. Bár erős ízéből valamit veszít az ecettől az talán még jellegzetesebb lesz, így hidegtálak, szendvicsek remek kísérője.

Snidling

A snidling vagy metélőhagyma is nyersen a legfinomabb, így a legjobb ha feltálalt ételt díszítésként szórjuk meg vele. Jól bírja a hideget, ezért egész télen képes minket ellátni, ezért sokszor élő példányait árulják, amit cserépből nevelve magunk is gondozgathatunk.

Póréhagyma

A póréhagyma kinézetében leginkább egy túlnőtt újhagymára hasonlít,azonban külön fajtáról van szó. Legnagyobb előnye, hogy nyáron érő fajtái mellett idehaza október novemberben beérőket is termesztenek, amiket akár az első fagyokig is a földben lehet hagyni, így biztosítva friss zöldséget a sötét téli hónapokban is.

Szintén rengeteg vitaminban gazdag, elsősorban A-, C-, és E-vitamint tartalmaz. Emellett nagyszerű köptetőként is szolgál, így a garatot a légcső egyéb részeit is segít megtisztítani.


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

3 Tovább

Ropogós citromos halszeletek

A szakemberek nem győzik eleget hangsúlyozni, mi is sokszor leírtuk már, hogy a halak fogyasztása mennyivel egészségesebb a szárnyasokénál, a négylábú háziállatokról nem is beszélve. Magyarországon ez a téma azonban még nagyobb hangsúlyt kéne, hogy kapjon hiszen idehaza az egy főre jutó éves halfogyasztás csak töredéke az európai átlagnak, ráadásul ennek nagy részét is karácsonykor habzsoljuk be. Szintén gondot jelent, hogy a hal egy igazán megosztó étel, sokan a közelébe mennek, a gyerekek nagy része pedig azonnal a tányérja szélére tolja a nem kívánatos halfalatokat. Ezen kívánunk segíteni az alábbi recepttel, amit minden gyerek örömmel fog ropogtatni.

Hozzávalók

  • ½ kg tengeri halfilé
  • 2 bögre Kellogg's Corn Flakes
  • ½ kk. citromhéj
  • ½ kk. só
  • ¼. kk tárkony
  • 1/8 kk. bors
  • ¼ bögre petrezselyem
  • 2 tojás
  • 2 közepes citrom



Elkészítés:

A halszeleteket jól mossuk meg majd alaposan csöpögtessük le.

A Kukoricapelyhez keverjük el a citromhéjjal, sóval, tárkonnyal, borssal és a petrezselyemmel. Természetesen ételünk annál ízletesebb lesz minél több friss alapanyagot használunk hozzá. Citromra egyébként is szükségünk van, így alaposan megmosott héját le is reszelhetjük és a friss petrezselyem beszerzésével sem lehet gondunk. A tárkony egy fokkal nehezebb dió, sok helyen kapható élő fűszernövény, ami kiültetve akár egész nyáron elláthat minket ízletes leveleivel.

A tojásokat törjük fel és válasszuk el a sárgáját és fehérjét. Most csak ez utóbbira lesz szükségünk. Mártsuk bele a halat majd alaposan hempergessük meg a kukoricapelyhes morzsában.

Az így bepanírozott halszeleteket egy rétegben fektessük sütőpapírral lefedett tepsibe és süssük 190°C-ra előmelegített sütőben 25-30 percig. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban egy villával ellenőrizhetjük, hogy elkészült-e a hal: ha igen könnyedén szétnyomható, húsának rostjai rétegesen válnak el egymástól.

A kész halat tálaljuk vékonyra vágott citromkarikákkal vagy készítsünk hozzá friss joghurtos mártogatóst egy csepp mézzel és mustárral.

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Ételekkel az allergia ellen!

Már korábban is irtunk róla, hogy emberek tömegeinek okoz gondot az allergia. Tippeket is adtunk, hogyan kerülhetőek el az allergén anyagokkal leginkább szennyezett területek, ezek a módszerek azonban kétségkívül nehezen megvalósíthatóak a gyakorlatban, így előbb utóbb a legóvatosabbaknál is felütik fejüket a kellemetlen tünetek. Ezeket azonban enyhíthetjük, a gyógyszerek szedése mellett természetes úton is. A szemünkön és légzőszerveinken keresztül a testünkbe jutó allergén anyagok (por, pollen, stb.) ellen immunsejtjeink hisztaminokat bocsátanak ki, aminek hatására enyhe gyulladások jelentkeznek nyálkahártyánkon, szemünkben, aminek a vége kellemetlen torokkaparás orrfolyás, szemviszketés lehet. Az alábbi ételeken többnyire ezeknek a gyulladásoknak csökkentésével segítenek rajtunk.

Lazac és egyéb tengeri halak

Az Omega-3 zsírsavakban gazdag halak fogyasztását többször is erősen ajánlottunk már hiszen szervezetünk számos módon részesülhet ennek pozitív hatásaiból. Ezek közé tartozik az allergiás tünetek kezelése is, hiszen az omega-3 enyhíti a gyulladásokat. Sőt egyes kutatások szerint, akik kisgyermek korukban is sok halat esznek később kisebb eséllyel válnak túlérzékenyekké.



Fokhagyma

A fokhagyma természetes antibakteriális hatása régóta és széles körben ismert. Azt azonban kevesebben tudják, hogy ezt ugyanazok az anyagok okozzák, amik a gyulladások ellen is nagyszerűen veszik fel a harcot. Ráadásul a tengeri halaknál lényegesen olcsóbban adagolhatjuk magunknak nagy adagokban a gyógyító gumókat.




Joghurtok és élőflórás tejkészítmények

A kefirek, joghurtok, a bélrendszerünkben élő hasznos baktériumok jó barátai, így fogyasztásuk mindenki számára javallott. Az itt termelődő fehérvérsejtek segítenek elkerülni a a szervezet túl erős reakcióját, azáltal, hogy csökkentik a szervezetben található hisztamin szintjét. Szintén kimutatták, hogy a terhes kismamák által fogyasztott élőflórás termékek csökkentik a gyermekek allergiájának későbbi kialakulásának esélyét.



Mandula, gabonacsírák, levélzöldségek

Az E-vitaminban gazdag élelmiszerek bizonyítottan enyhítik a szénanátha tüneteit, így fogyasztásuk még a szezon kezdete előtt ajánlott.


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Pörögj fel!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek